Electra

Wij leveren alle mogelijke elektrische installaties voor woningen en bedrijfsgebouwen.

Electriciteitsleidingen worden zoveel mogelijk in rechte lijn gelegd. Door het aantal bochten en de totale bochtlengte tot een minimum te beperken zal het draadtrekken later soepel verlopen. Het maximale aantal bochten is vier. Buizen die in zicht komen te liggen worden met zadels vastgezet. Worden de buizen ingemetseld, dan is een tijdelijke bevestiging voldoende.

Het draadtrekken mag pas gebeuren als de buizen definitief vastzitten. Voor ingemetselde buizen betekent dit dat stucwerk in ruw gereed moet zijn. De kleuren van de draden zijn gestandaardiseerd.

Na het draadtrekken kan begonnen worden met het afmonteren. De getrokken draden worden voor een deel ontdaan van het isolatiemateriaal (strippen) en de juiste draden worden met elkaar verbonden.

Tegenwoordig worden er vrijwel geen harde buizen meer gebruikt bij een inbouw installatie, maar flexibele buizen. Hierdoor hoeven er geen buizen meer gebogen te worden maar kan de buis gewoon in elke gewenste richting worden geplaatst.

Eerst wordt overal waar zich een stopcontact of schakelaar bevindt een gat gemaakt voor de inbouwdoos en een sleuf naar beneden voor de bekabeling. Daarna worden de inbouwdozen bevestigd in de muur met gipspleister of mortel. Hierna worden alle buizen via de sleuven in de dozen geplaatst en worden de buizen lichtjes bevestigd in de sleuf, dan kunnen de sleuven gedicht worden met gips of mortel.

Regelgeving voor woningen in Nederland

  • Een hoofdschakelaar is verplicht voor alle nieuwe installaties en ook bij grote wijzigingen aan de bestaande installatie;
  • Alle groepen moeten achter een aardlekschakelaar zitten met een maximum van vier groepen per aardlekschakelaar;
  • Alle apparaten met een aansluitwaarde van meer dan 2500 watt moeten een eigen groep hebben;
  • Wasmachine, droger, vaatwasmachine en oven moeten een eigen groep achter een aardlekschakelaar hebben.
  • Elke nieuwe wandcontactdoos die aangelegd wordt moet een aardcontact hebben;
  • Installatiedraad om wandcontactdozen (stopcontacten) aan te sluiten moet minimaal 2,5 mm2 zijn;